مسئولیت پذیری

 

مسئولیت پذیری چیست؟ برای پاسخ به این پرسش باید بدانیم معنا و مفهوم واژه "مسئولیت" چیست و در چه مواردی می توانیم از آن بهره ببریم. مسئولیت در لغت به معنای وظیفه و یا انجام کاری مشخص است که شخص با قبول آن، انجام وظیفه ای را بر عهده می گیرد. اگر فردی شرایط و وظایف محوله را بر عهده گیرد و به درستی از پس آن برآید اصطلاحا آن را شخص مسئولیت پذیری responsibility می نامند.

مسئولیت پذیری را می توان در چند دسته تقسیم بندی کرد: مسئولیت پذیری اجتماعی، مسئولیت پذیری در زندگی، مسئولیت پذیری در کار، مسئولیت پذیری در قبال خود و ...
هر شخص در مقابل خود، محیط کار، زندگی فردی و اجتماعی، حتی در مقابل محیط اطراف خود و سایرین و ... مسئولیت هایی بر عهده دارد. مسلما با توجه به گستردگی جوامع امروزی، گستردگی وظایف کاری و ... مسئولیت های بیشتری نیز بر عهده هر شخص بعنوان فردی از یک جامعه نهاده می شود.
برای اینکه بتوان قبول مسئولیت در موقعیت های مختلف را صحیح انجام داد و از پس وظایف محوله به درستی برآمد لازم است ویژگی هایی را در خود تقویت کنید تا به شخصی مسئولیت پذیر تبدیل شوید.
برای افزایش احساس مسئولیت پذیری لازم است برخی ویژگی ها را در خود تقویت کنید:
قبول وظایف گوناگون
قبول وظایف مختلف در محیط کار، زندگی، اجتماع و ... سبب می شود احساس مسئولیت پذیری در فرد و در نتیجه انگیزه شخص برای به انجام رساندن صحیح وظایف افزایش یابد. بدین ترتیب یک قدم به اینکه فرد مسئولیت پذیری باشید نزدیک تر می شوید.
برنامه ریزی مشخص
برای تمام وظایف خود برنامه ریزی مشخص و هدفمندی داشته باشید تا بتوانید در مدت زمانی مشخص از پس مسئولیت مشخص شده برآیید. مطمئنا نمی توان هیچ وظیفه ای را بدون برنامه پیش برد و به نتیجه رسید. در نتیجه برای اینکه انجام وظیفه ای را در خود تقویت کنید نیاز است حتما با برنامه پیش بروید.
استمرار
در انجام وظایف خود هر چقدر هم سخت و دشوار استمرار داشته باشید. ممکن است در بعضی مواقع انجام یک وظیفه کار سخت و دشواری باشد اما می توان با پشتکار و تلاش آن را به انجام رساند و به شخص مسئولیت پذیری تبدیل شد.
در نظر گرفتن توانایی ها
با توجه به توانایی های فردی خود انجام مسئولیتی را بر عهده بگیرید. درست است که هدف ها و وظایف سنگین تر توانایی های فردی شما را رشد می دهد و تجربیات ارزشمندی را در اختیارتان قرار می دهد، اما مسئولیت محوله نباید آنقدر خارج ار توانایی های فردی شما باشد که نتوانید از پس آن برآیید و مجبور شوید وظیفه خود را رها کنید.
همچنین می توانید برای رشد این ویژگی در خود از منابع و مقاله مسئولیت پذیری گوناگونی که تاکنون گردآوری شده اند بهره بگیری.
اگر به نکات گفته شده توجه نداشته باشید مسلما در قبول وظایف مختلف دچار مشکل می شوید و نمی توانید وظایف خود را به درستی انجام دهید. از طرفی عدم مسئولیت پذیری در محیط های مختلف سبب می شود کنار گذاشته شوید و بعنوان فرد بی مسئولیت شناخته شوید و پیامد های ناشی از آن را نیز متحمل شوید.

عناوین مرتبط: جدیدترین تعریف سواد از نظر یونسکو