موفقیت

موفقیت در زندگی یعنی چه؟

آیا داشتن ثروت، خوشبختی یا شهرت به معنی موفق بودن است؟

موفقیت یا Success می‌تواند به معنای احساس هیجان در مورد کاری باشد که انجام می‌دهید یا پایبند بودن به آنچه در دوره های سخت زندگی مهم است یا حتی تجربه یک زندگی که با نگاه به گذشته، به شما احساس غرور می‌دهد. زیگ زیگلار (Zig Ziglar) فقید یکی از معتبرترین متخصصان امروزی در زمینه موفقیت، انگیزه و داشتن زندگی متعادل بود. وی در کتاب «متولد پیروزی!» خود استدلال می ‌کند که موفقیت را نمی‌توان با یک جمله تعریف کرد، بلکه این مفهوم از موارد بسیاری تشکیل شده است. می‌توان ادعا کرد که تعریف موفقیت از دیدگاه افراد مختلف، متفاوت است و برای همه به یک شکل نیست.

موفقیت به این معنی است که همواره بهترینِ خود را انجام دهید و این مفهوم، هنگامی حاصل میشود که نهایت تلاش خود را در همه جنبه ها به کار بگیرید؛ حتی اگر نتایج بسیار بزرگی نداشته باشند. توانایی رسیدن به اهداف (هرچه که هستند) در زندگی، تعریف نسبتا دقیقی از موفقیت است. 

راه هایی کاربردی برای موفقیت در زندگی

راهکار های بسیار متفاوتی برای موفق شدن در زندگی موجود است؛ اما بهترین روشی که برای شما کارساز است ممکن است به زاویه شما نسبت به موفقیت نیز وابسته باشد. گاهی اوقات فکر می‌کنیم موفقیت به شکل داشتن یک شغل خوب یا حقوق بسیار عالی نمایان می‌شود. اگرچه دستاوردهای حرفه‌ای می‌توانند یکی از قطعه های پازل در مسیر موفقیت باشند، اما این مفهوم، جنبه های دیگری از زندگی را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. با این حال، خانواده، روابط عاطفی، تحصیلات و سلامتی تنها قسمت هایی هستند که اکثر مردم برای موفق شدن در آن ها تلاش می‌کنند. شاید تعریف شخصی شما از موفقیت، متفاوت باشد اما بسیاری از افراد آن را به شکل خوشحالی، سلامتی، امنیت و دوست داشته شدن تعریف می‌کنند. پس با این اوصاف، چه کاری می‌توانید انجام دهید تا شانس رسیدن به اهداف خود را چندبرابر کنید؟

برخی عادت های افرادموفق یا در یک کلام، فرمول موفقیت چیست؟

برای موفق شدن، هیچ راه ثابت و دقیقی وجود ندارد و اقداماتی که برای شما موثر واقع می‌شود، ممکن است برای دیگران کارساز نباشد. اگرچه هیچ ترکیب کاملی که بتواند موفقیت را تضمین کند وجود ندارد اما اقداماتی اساسی وجود دارند که می‌توانند شانس موفق شدن شما را در زندگی شخصی، شغلی، عاطفی یا هرچیزی که برای شما مهم است افزایش دهند. در ادامه به برخی از این اقدامات و روش دستیابی به آن ها اشاره می‌کنیم.

enlightened طرز تفکر رشد را در ذهن خود پرورش دهید

 

تحقیقات نشان داده‌ اند دو ذهینت اساسی وجود دارد که بر تفکر افراد نسبت به خود و توانایی هایشان تاثیر می‌گذارد؛ تفکر ثابت و تفکر رشد. افرادی که ذهن بسته‌ ای دارند معتقدند که اتفاقات، معمولا خارج از کنترل آن هاست، در حالی که انسان های علاقه‌مند به رشد، خود را مسئول زندگی خود می‌دانند. افراد دارای ذهنیت ثابت، باور دارند که مسائلی مانند هوش و استعداد، مفاهیمی ثابت و غیرقابل تغییر هستند و موفقیت افراد، نتیجه تلاش های بسیار زیاد آن ها نیست بلکه در نتیجه استعدادهای ذاتی پدید می‌آید؛ به همین دلیل اینگونه انسان ها عادت دارند در مقابله با چالش های زندگی، به راحتی عقب نشینی کنند. هنگامی که کارها سخت می ‌گردد، آن ها به راحتی دست از تلاش می‌کشند؛ چرا که معتقدند با استعداد و دانش ذاتی برای حل آن موضوع به دنیا نیامده‌اند.

از سوی دیگر، انسان هایی که ذهنیت رشد دارند، احساس می‌کنند که می‌توانند تغییر کنند، رشد کنند و یاد بگیرند و به همین دلیل بیشتر به موفقیت می‌رسند. زمانی که زندگی سخت می‌شود، آن ها دنبال راه هایی برای بهبود توانایی های خود هستند و در نتیجه همین تلاش پایدار، موفقیت از آنِ این افراد است. برای ایجاد ذهنیت رشد چه اقداماتی لازم است؟

 

 

 

• باور کنید که تلاش های شما اهمیت دارند.

افراد دارای ذهنیت رشد به جای تفکر در مورد ثابت بودن توانایی هایشان، معتقد هستند که نتیجه تلاش و سخت کوشی بدون شک به رشد کردن منتهی می‌شود.

•  مهارت های جدید بیاموزید.

هنگامی که با یک چالش رو به رو می‌شوید، به دنبال راه هایی برای توسعه دانش و مهارت هایی باشید که برای غلبه بر چالش ها و پیروزی لازم است.

• شکست های خود را بخشی از تجربیات یادگیری بدانید.

افراد بهره‌ مند از ذهنیت رشد عمیقا اعتقاد دارند که شکست، در حقیقت بازتابی از توانایی هایشان است و به جای ناراحتی، از شکست های خود درس می ‌گیرند و موجبات پیشرفت خود را فراهم می ‌کنند. پس با خود نگویید: "این روش جواب نداد"؛ بلکه از آن درس بگیرید و بار دیگر یک روش دیگر را امتحان کنید.

enlightened هوش عاطفی خود را بهبود ببخشید

 

دیر زمانی است که اکثریت مردم بر این باورند که هوش انسان در تمامی زمینه ها یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر موفقیت افراد در جنبه های مختلف زندگی است؛ اما برخی از محققان و دانشمندان معتقدند که در واقع "هوش هیجانی" انسان هاست که افراد موفق را از دیگران متمایز می‌سازد. افراد دارای هوش عاطفی زیاد، می‌توانند علاوه بر احساسات و عواطف خود، احساسات دیگران را نیز به خوبی درک کنند و درواقع خود را در جایگاه دیگران تصور کنند. برای بهبود هوش عاطفی و هیجانی، راهکارهای زیر را عملی کنید.

• احساسات خود را دست کم نگیرید.

بر روی عواطف خود و چیزهایی که باعث بروز این احساسات می‌شود، متمرکز شوید؛ یعنی به دنبال دلایل ایجاد شدن هر حس بگردید.

• بر احساسات و عواطف خود تسلط داشته باشید.

به گذشته نگاه کنید و سعی کنید بی‌طرفانه به اتفاقات بنگرید. احساس هایتان را سرکوب نکنید و در عوض به دنبال روش هایی برای تسلط بر آن بیابید.

• به دیگران توجه کنید.

توجه کردن تنها به معنای گوش کردن به حرف های دیگران نیست؛ بلکه به معنی توجه به رفتار و حرکات آن ها نیز می‌باشد.

enlightened مقاومت ذهنی را در خود بهبود ببخشید

 

مقاومت ذهنی به انعطاف پذیری برای ادامه دادن و تلاش کردن حتی در مواقع رویارویی با موانع اشاره دارد. افرادی که این قدرت ذهنی را دارند چالش ها را فرصتی می‌دانند تا بتوانند خودشان را مورد آزمایش قرار دهند. این افراد احساس تسلط و کنترل داشتن بر سرنوشت را رها نمی‌کنند؛ از خودشان مطمئن هستند و تعهدات خود برای موفق شدن و به انتها رساندن کارها را همواره به همراه دارند. برای بهبود مقاومت ذهنی و افزایش احتمال موفقیت در زندگی چه کارهایی باید انجام دهید؟

• خودتان را باور کنید.

از انجام گفتگو های ذهنی منفی با خود دست بکشید و به دنبال راه هایی برای مثبت ماندن و دلگرم کردن خودتان باشید.

• به تلاش ادامه دهید.

حتی وقتی که کارها غیرممکن به نظر می‌رسند یا عقب ماندن از روند زندگی مانع شما می‌شود، بر روی راه هایی تمرکز کنید که از طریق آن ها می‌توانید مهارت هایتان را توسعه داده و حرکت رو به جلو را ادامه دهید. یکی از مهم ‌ترین عادت هایی که افراد موفق دارند این است که همواره شکست های خود را به چشم فرصت های دوباره برای یادگیری می‌نگرند.

• برای خود هدف تعیین کنید.

افراد سخت کوش می ‌دانند که برای رسیدن به هدف و قرار گرفتن در متن موفقیت باید با تعیین اهدافی قابل دستیابی شروع کنند. اگرچه دستیابی به این اهداف لزوماً آسان نیست، اما با داشتن برنامه‎ای برای هدف، بهتر می‌توانید پیش بروید و از موانع عبور کنید.

• پشتیبانی مناسب برای خود انتخاب کنید.

اگرچه تنها اقدام کردن ممکن است سخت باشد اما اگر فردی را داشته باشید که در این مسیر از شما پشتیبانی کند، قطعا راحت‌تر می‌توانید موفق شوید. این پشتیبان می‌ تواند هر فرد مهمی در زندگی شما باشد؛ چه مربی، چه خواهر، برادر، پدر و مادر، یا حتی فردی از محل کار. وظیفه این پشتیبان نیز تشویق کردن و رو به جلو راندن و در مواقعی نیز یاری رساندن و مشاوره دادن به شماست تا بتوانید به موفقیتی برسید که همواره در فکر آن بوده‌ اید.

enlightened قدرت اراده خود را تقویت کنید

 

در یک تحقیق طولانی مدت، روانشناسان گروهی از کودکان را دنبال کردند که توسط معلمان خود بسیار باهوش شناخته شدند. هنگامی که آن ها را مقایسه کردند، متوجه شدند که چگونه این افراد در طول کودکی و بزرگسالی در برابر مشکلات صبر می‌کنند. محققان دریافتند کسانی که در نهایت موفق ‌ترین زندگی را داشتند، دارای برخی ویژگی های اصلی از جمله استقامت و اراده بودند. اگرچه این ویژگی ها بخشی از شخصیت کلی فرد هستند، اما شما می‌توانید آن ها را در خود پرورش دهید. به کم راضی نشدن، یادگیری پایداری در برابر چالش ها و انتظار برای نتیجه اغلب می‌تواند عامل موفقیت در زندگی باشد. استراتژی هایی وجود دارد که می‌توانید از آن ها برای بهبود اراده خود استفاده کنید که در ادامه آورده‌ایم.

• حواس پرتی

در مواقعی که انجام کاری برای شما سخت اما لازم و ضروری است، بهتر است در مواقع بسیار سخت و نزدیک به عقب کشیدن، وسوسه ها را از خود دور کرده و حواس خود را از موضوع موردنظر پرت کنید.

 

• تمرین

نیروی اراده چیزی است که می ‌توانید آن را بسازید؛ اما به زمان و تلاش نیاز دارد. با ایجاد اهداف کوچکی که برای دستیابی به آن ها نیاز به اراده دارند شروع کنید؛ مانند جلوگیری از خوردن تنقلات شیرین. همانگونه که تاب ‌آوری و عزم و اراده خود را برای رسیدن به اهداف کوچک بهبود می‌بخشید، ممکن است متوجه شوید که اراده شما از ابتدا نیز قوی بوده است اما تاکنون به آن پی نبرده‌اید.

enlightened بر انگیزه های ذاتی تمرکز کنید

 

چه چیزهایی بیشتر به شما انگیزه می‌دهند؟ آیا متوجه می ‌شوید که دریافت پاداش باعث می‌شود که به اهداف خود نزدیک‌تر شوید؟ یا از آن دسته افرادی هستید که انگیزه های درونی برایشان الهام بخش هستند؟ اگرچه پاداش های بیرونی یا تعریف و تمجید های دیگران می ‌توانند مفید باشند، اما بسیاری از افراد زمانی انگیزه بیشتری پیدا می‌کنند که از کارهای خود رضایت داشته باشند. اگر شما نیز کارهایی را انجام می ‌دهید که از آن ها لذت می‌برید، پس مسیر خود را به درستی انتخاب کردید؛ زیرا انگیزه های ذاتی و درونی شما را هدایت می ‌کنند. اگرچه اکثرا نیرو های بیرونی باعث آغاز یک فرآیند می‌شوند، اما انگیزه ها و نیروهای درونی هستند که باعث ادامه دادن مسیر می‌شوند و به همین طریق آنقدر انجام برخی کارها ادامه می‌یابد تا رفتار های جدیدی به زندگی ما اضافه شوند. برای تقویت انگیزه های درونی چه باید کرد؟

• خودتان را به چالش بکشید.

اهدافی را انتخاب کنید که بتوانید به آن ها دست یابید؛ حتی اگر رسیدن به آن ها سخت باشد. این روش یکی از راه های عالی برای افزایش انگیزه رسیدن به موفقیت است. به چالش کشیدن خود می ‌تواند سبب علاقه ‌مند شدن شما به برخی زمینه ها شوند، باعث افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس شما شوند و همچنین به شما نشان دهند که می ‌توانید پیشرفت کنید؛ تنها باید شروع کنید. انتخاب کاری که کمی چالش برانگیز باشد به شما کمک می‌کند تا شروع به انجام کاری کنید که احساس هیجان انگیزی دارد.

•  کنجکاوی کنید.

اگر چیزهایی را مشاهده کردید که توجه شما را به خود جلب کردند، آن را دنبال کنید و در موردشان به تحقیق بپردازید.

• کنترل اوضاع را به دست بگیرید.

این را بدانید که اقدامات شما بدون شک نتیجه ‌ای مثبت خواهند داشت. برای خودتان انگیزه ایجاد کنید و در راه رسیدن به هدف قدم بردارید؛ اینگونه حس فعال بودن و ارزشمند بودن را در خود تقویت می‌کنید.

• از رقابت نترسید.

شاید فکر کنید بسیاری از افراد دارای هدفی مشابه هدف شما هستند. بله ممکن است این اتفاق، دور از ذهن نباشد؛ اما این طرز تفکر نباید باعث عقب کشیدن و تسلیم شدن شود. خودتان را با دیگران مقایسه نکنید و تنها تلاش کنید تا نسبت به دیروز خود کمی جلوتر باشید.

enlightened صفاتی را در خود پرورش دهید که سبب نمایان شدن پتانسیل های شما می‌گردند

 

دیرزمانی است که محققان در مورد ارتباط ویژگی های ذاتی انسان و میزان موفقیت او در زمینه های مختلف زندگی تحقیق می‌کنند. یکی از شاخص های این اندازه گیری، تست MBTI است که کاربردهای بسیاری دارد و از آن در زمینه های مختلفی استفاده می‌شود؛ اما حتی این تست نیز نمی‌تواند عملکرد انسان را پیشبینی کند.

بر اساس برخی تحقیقات انجام شده، همه افراد موفق در برخی ویژگی های کلی مشترک هستند. محققان و روانشناسان، شش ویژگی اصلی را شناسایی کرده‌اند که می‌تواند در میزان عملکرد افراد نقش داشته باشد. با این حال، آن ها متذکر می‌شوند که سطح بهینه‌ ای از این صفات وجود دارد و اگرچه کمبود این خصوصیات می‌تواند مانع موفقیت شود، اما داشتن بیش از حد آن ها نیز می‌تواند مانع موفقیت شود. اگر شما نیز می ‌خواهید بیاموزید که چگونه در زندگی موفق باشید، برای پرورش این خصوصیات اصلی در خود راهی بیندیشید. در ادامه به ذکر این ویژگی ها می‌پردازیم.

 

 

 

• وظیفه شناسی

افراد وظیفه شناس اثرات اعمال خود و همچنین نحوه واکنش و احساس دیگر افراد را در نظر می‌گیرند. شما می‌توانید با دو راهکار زیر این ویژگی را در خود پرورش دهید.

  •     فکر کردن در مورد عواقب اعمال
  •     توجه به دیدگاه های دیگران
  •  
• پذیرش ابهام

در زندگی همه ما همواره موقعیت هایی وجود دارد که کاملا واضح و مشخص نیستند. افراد موفق، توانایی پذیرش این ابهام را دارند. آن ها به جای سفت و سخت بودن، زمانی که اتفاقی غیرمنتظره پیش می‌آید آماده سازگاری هستند. پذیرفتن این ابهام با روش های زیر ساده ‌تر است.

  •     دیدگاه های خود را به چالش بکشید و پذیرای نظرات و ایده های دیگری غیر از نظرات خود باشید.
  •     از چیزهایی که برایتان آشنا نیستند نترسید.برای تغییر کردن آماده باشید.
  •     برای تنوع دادن به اوضاع، ارزش قائل شوید.
  •  
• اصلاح پذیری

علاوه بر توانایی پذیرش ابهام، موفقیت در اغلب اوقات به توانایی تغییر سریع بستگی دارد. شما می‌توانید این توانایی را از طریق راه های زیر به دست آورید.

  •     بازآفرینی شرایط دشوار و دیدن آن ها به عنوان فرصتی برای یادگیری و رشد.
  •    آماده بودن برای تغییر در زمانی که برنامه ها یا شرایط تغییر می‌کند.
  •     به عقب نگاه کردن و بررسی شرایط مقابله با مشکلات.
  •  
• شجاعت

افراد موفق در حقیقت مثال های بسیار خوبی از انسان های شجاع هستند. آن ها حتی در مواجهه با شکست احتمالی نیز ریسک می‌کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که افراد شجاع برای غلبه بر ترس خود از احساسات مثبت استفاده می‌کنند. شما می‌توانید ریسک پذیری خود را با استفاده از موارد زیر بهبود ببخشید.

  •     رفع احساسات منفی و تمرکز روی احساسات مثبت
  •     متعادل سازی خطرهای پیش رو با استفاده از تعقل
  •  
• کنجکاوی

افراد موفق تا حد بسیار زیادی در جهان اطراف خود کنجکاوی می‌کنند. آن ها همیشه مشتاق یادگیری بیشتر هستند؛ از جمله دانش و مهارت های جدید. برای پرورش و بهبود حس کنجکاوی خود از روش های زیر کمک بگیرید.

  •     مرتبط کردن کارها با علایق خود؛ به معنی یافتن روش های کارآمدتر برای پیش بردن امور به جای انجام کارهای همیشگی
  •     یادگیری چیزهای جدید
  •  
• رقابت پذیری

افراد موفق می‌توانند از رقابت برای ایجاد انگیزه استفاده کنند؛ اما از حسادت ورزیدن خودداری می‌کنند. شما نیز می‌توانید حس سالم رقابت را از طریق موارد زیر بازیابید.

  •     تمرکز بر پیشرفت های خود؛ به جای اینکه برای بهترین بودن در تمامی زمینه ها نگران باشید، تنها به پیشرفت خود در هر زمینه توجه کنید و سعی کنید این روند را ادامه دهید.
  •     خوشحال شدن از موفقیت های دیگران
  •  

جمع بندی

برخی ویژگی ها و تیپ های شخصیتی ممکن است برای بعضی از مشاغل بهتر از سایرین باشند؛ با این حال، هیچ ویژگی شخصیتی خاصی نمی ‌تواند موفقیت را تضمین کند و همچنین کمبود آن ویژگی ها نیز فرد را محکوم به شکست نمی‌کند. اگرچه اختلاف نظرهایی در مورد میزان تغییرپذیری افراد وجود دارد، اما پرورش برخی از این ویژگی ها ممکن است به شما کمک کند تا مهارت هایی بیاموزید که در بسیاری از جنبه های زندگی یاری رسان شما باشد؛ پس تنها نباید به خواندن جملات موفقیت بسنده کنید!

همان‌طور که حتما مطلع هستید، هیچ سنجه مشخص و یکسانی برای موفق شدن در زندگی وجود ندارد و به همین ترتیب، هیچگونه پاسخ یکسانی نیز برای چگونگی رسیدن به این موفقیت در زندگی وجود نخواهد داشت. با این وجود، شما می‌ توانید از برخی عادت های افراد موفق، درس بگیرید و راهکار های جدیدی را در زندگی خود بیازمایید. اگر این توانایی ها را در خود پرورش دهید، با گذشت زمان درمییابید که بهتر می‌توانید به اهداف خود دست پیدا کنید و شما نیز به فردی موفق تبدیل شوید.