هوش هیجانی

 

احتمالا شما هم تا به حال راجع به دو مولفه بزرگ در موفقیت یعنی هوش هیجانی و هوش بهره (بهره هوشی یا intelligence quotient  یا به اختصار iq) چیز هایی شنیده اید. اغلب افراد موفق علاوه بر بهره هوشی، از هوش هیجانی یا Emotional Intelligence  بالایی نیز برخوردارند و در برخی موارد نیز هوش هیجانی افراد برای موفقیت آن ها کفایت می کند، چرا که اغلب آن را مهم تر از بهره هوشی می دانند. معادل دیگر این عبارت emotional quotient  یا به اختصار eq نیز می باشد.

هوش هیجانی به زبان ساده، واکنش ها و تعاملات درست و به جا در هر موقعیت می باشد. به عبارت دیگر احساساتی که شما در موقعیت های مختلف نشان می دهید وابسته به هوش هیجانی شما بوده که برخی با تسلط بیشتر به آن می توانند موقعیت را به نفع خود پایان دهند.
با جستجوی تست هوش هیجانی در اینترنت میلیون ها تست مختلف برای سنجش هوش خود خواهید یافت که به شما کمک بسیاری در تقویت و استفاده درست از آن می کند.
برای تقویت هوش هیجانی روش های مختلفی وجود دارد که در این متن به چند مورد از مهم ترین آن ها اشاره خواهد شد.
اولین مورد دقت به جزئیات و خوب گوش دادن است. برای همه ما پیش آمده که بر اثر یک سو تفاهم، واکنش نادرستی از خود نشان داده ایم و ناخواسته یک فرصت را خراب کرده ایم. دقت به جزییات و ریز بین بودن در گفتگو های کاری نیز بسیار به شما کمک می کند که درست ترین تصمیم را در لحظه بگیرید.
مورد دوم اینکه خود را به درستی بشناسید. شما وقتی می توانید یک ویژگی را در خود تقویت کنید که به درک و شناخت درستی از خود و توانایی هایتان رسیده باشید. در نهایت مسولیت پذیر بودن بسیار به شما کمک خواهد کرد چرا که این ویژگی باعث می شود شما در موقعیت های مختلف پاسخگوی رفتار خود باشید و این پاسخگویی در رفتار نیز رفته رفته شما را به سوی بهبود آن سوق می دهد.
هوش هیجانی متشکل از 5 بخش است که از آن به عنوان مولفه های هوش هیجانی یاد می شود. همان طور که در بالا گفته شد یکی از روش های تقویت این نوع هوش، خودشناسی است که یکی از مولفه های هوش هیجانی نیز می باشد. بخش های دیگر آن نیز خود تنظیمی (یا مدیریت احساسات) ، انگیزه (انگیزه رسیدن به هدف) ، مهارت های اجتماعی (آداب معاشرت) و درک متقابل (یا همدلی) می باشد.
اما همه این نکات را گفتیم تا به مهم ترین بخش یعنی کاربرد هوش هیجانی برسیم که امروزه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هوش هیجانی نه تنها در امور روزمره، معاشرت با دوستان و نزدیکان و تصمیم گیری هایتان به شما کمک بسیاری می کند، بلکه باید گفت یکی از اصول و پایه های مهم در موفقیت است. همچنین هوش هیجانی در مدیریت و کسب و کار و تجارت بسیار کاربرد دارد چرا که رمز موفقیت در ارتباط با دیگران ( شرکت های رقیب، همکاران، مشتریان و ارباب رجوع) می باشد.