هوش

 

اکثر انسان ها همیشه علاقمند به دانستن مساله هوش و یا اینکه باهوش به چه کسی گفته می شود، بوده اند. همگی ما دوست داشته ایم که باهوش به نظر برسیم و در مدارس نیز همیشه به میزان هوش دانش آموزان توجه ویژه ای شده است. اما متاسفانه ما در بررسی روانشناسی هوش، در اکثر مواقع آن را با مهارت هایی همچون حل مسائل ریاضی سنجیده ایم در حالی که بحث هوش در انسان گستره وسیع تری دارد. برای روشن تر شدن موضوع ابتدا باید بدانیم هوش چیست و انواع آن را نیز بدانیم.
هوش یا intelligence در واقع مجموعه ای از توانایی های مغز است که مهارت هایی همچون حافظه، تمرکز، یادگیری و استدلال را شامل می شود. بدیهی است که هوش در همه افراد یکسان نیست و به عوامل مختلفی مانند زمینه ارثی، شرایط خانوادگی، میزان توانایی در یادگیری و ... می توان اشاره کرد. لازم به ذکر است که در بررسی هوش دو دیدگاه وجو دارد. دیدگاه اول هوش را به صورت کلی و در توانایی استدلال منطقی فرد تعریف می کند. دیدگاه دوم هوش را فقط در استدلال منطقی ندانسته و انواع دیگری را نیز معرفی می کند.
گاردنر اولین کسی بود که بحث انواع هوش را مطرح کرد. طبقه بندی هوش را می توان به این صورت تعریف کرد:
1- هوش کلامی: به طور خلاصه یعنی توانایی در استفاده از کلمات. این هوش را می توان در شاعران و سخنرانان به خوبی دید.
2- هوش منطقی یا ریاضی: همان درس ریاضی که بعضی از افراد از آن متنفر و بعضی نیز عاشقش بوده اند. این هوش را می توان در در فیزیکدان ها و حسابداران مشاهده کرد.
3- هوش فضایی: درک تصاویر سه بعدی و توانایی درک تصاویر ذهنی. مهندسان باید از این نوع هوش در کار خود استفاده کنند.
4- هوش موسیقایی: به احتمال زیاد اسم بتهوون را به عنوان یک موسیقی دان بزرگ شنیده اید. این نوع هوش به توانایی درک موسیقی گفته می شود.
5- هوش بدنی: این هوش به توانایی استفاده از حرکات بدنی گفته می شود. ورزشکارانی که در رشته های ورزشی مقامات خوبی کسب کرده اند به طور قطع نمره خوبی از این هوش خواهند گرفت.
6- هوش درون فردی: اگر استعداد این را دارید که به سفری عمیق به درون خود رفته و دست پر برگردید، هوش درون فردی خوبی دارید. در واقع شما از توانایی ها، استعداد و نقاط ضعف و قوت خود اطلاعات خوبی دارید.
7- هوش بین فردی: کسانی که از این نوع هوش برخوردارند می توانند رابطه خوبی با دیگران برقرار کنند. مثلا روانشناسان به این نوع هوش نیاز فراوانی دارند.
8- هوش طبیعت گرا: افرادی وجود دارند که عاشق طبیعت هستند. این افراد از رفتن به طبیعت و گشت و گذار لذت زیادی می برند و علاقه دارند زمان زیادی را در طبیعت سپری کنند.
برای اینکه متوجه شوید کدام نوع هوش در شما غالب است، می توانید از تست هوش گاردنر استفاده کنید.
همچنین اگر می خواهید در مسائل مالی بتوانید بهتر عمل کنید بهتر است آموزش هوش مالی را فرا بگیرید.
یکی دیگر از انواع هوش، هوش هیجانی است. هر چقدر این نوع هوش در فردی بالاتر باشد شناخت بیشتری از احساسات و هیجانات خود دارد و همچنین توانایی خوبی در کنترل احساسات خود نیز دارد. این افراد معمولا در شناخت احساسات دیگران نیز خوب عمل می کنند. در مقاله ای دیگر بطور مفصل به بحث هوش هیجانی خواهیم پرداخت.

عناوین مرتبط: جدیدترین تعریف سواد از نظر یونسکو