مطالعه
مطالعه کلمه ای آشنا در عین حال کم کاربرد در کشور ما! حتما شما هم درباره سرانه مطالعه کشور های مختلف شنیده اید و متوجه اختلاف زیاد رتبه ایران با دیگر کشور ها شده اید. اما مطالعه یعنی چه؟
مطالعه یا study یعنی خواندن هر مطلبی که به افزایش دانش شما کمک می کند. مطالعه می تواند غیر آموزشی نیز باشد که در حوزه مطالعه آزاد جای می گیرد و در آن فرد به منظور سرگرمی به مطالعه رمان ها یا مجلات سرگرمی (و یا هر مطلبی که جنبه آموزشی در آن مطرح نباشد) می پردازد. هر چند که در مطالعه آزاد نیز فارغ از سرگرمی، در برخی موارد آموزش نیز صورت می گیرد. به طور کلی نقش مطالعه در زندگی انسان بسیار پر رنگ است چرا که می تواند تجربه او را افزایش دهد. از دیگر فواید مطالعه می توان به کاهش ابتلا به آلزایمر و بیماری های زوال عقل اشاره کرد.
اما برای تاثیر گذاری بیشتر باید شرایطی را برای مطالعه فراهم آورد که این شرایط تعیین کننده محیط مطالعه و شرایط عمومی فرد هنگام مطالعه است. اگر شما هم برای تمرکز در مطالعه مشکل دارید، ممکن است محیطی که برای مطالعه انتخاب کرده اید مناسب نباشد. محیط مطالعه بهتر است محلی تمیز و مرتب، ساکت، با دمای مناسب (نه خیلی سرد نه خیلی گرم) و عاری از هر جسمی که باعث جلب توجه می شود، باشد. همچنین خود فرد نیز برای مطالعه بهتر از خواب آلوده و یا گرسنه نباشد.
افراد برای مطالعه روش های متفاوتی دارند. برخی فقط در زمان های مشخصی از شبانه روز به مطالعه می پردازند چرا که معتقدند آن زمان بهتر می فهمند. طی یک تحقیق مشخص شد کسانی که شب تا صبح به مطالعه دروس خود می پردازند، راحت تر و سریع تر آن را می فهمند. برخی نیز معتقدند فقط محل خاصی از خانه یا محل کارشان مناسب مطالعه است. بدین ترتیب می توان گفت بهترین روش مطالعه روشی است که شما علاوه بر راحتی، طبق تجربه شخصی به این نتیجه رسیده باشید که کدام روش برای شما موثر تر است. پس یافتن روش های مناسب برای مطالعه هر شخص متفاوت بوده و نوعی آزمون و خطا باید برای آن صورت بگیرد.
اما روش های مطالعه موثر بسیاری هستند که توسط محققین این زمینه ارائه می شوند که مهم ترین آن یادداشت برداری و خلاصه نویسی پس از مطالعه است. در این روش شما پس از مطالعه هر بخش از مطلبی که می خوانید ( ممکن است یک بند، یک صفحه و یا یک فصل باشد)، باید سعی کنید تمام آن چیزی را که فهمیده اید خلاصه وار و با نکات مهم در کاغذی یادداشت کنید. سپس با مقایسه متن اصلی و نوشته هایتان، مطالبی که فراموش کرده اید را اضافه کنید. این روش نه تنها سرعت خوبی در مطالعه به شما می دهد بلکه تضمین میکند شما اکثر مفاهیم را درک کرده و به خاطر بسپارید.
در نهایت باید گفت که مطالعه بخش مهم و جدا نشدنی از زندگی هر کدام از ما است و بهتر است از همین حالا زمانی را در برنامه روزانه خود به مطالعه اختصاص دهیم تا علاوه بر افزایش سرانه مطالعه، به دانسته های خود بیافزاییم. جورج مارتین می گوید:« کسی که کتاب می خواند، هزاران زندگی را قبل از مرگش زندگی (تجربه) می کند و کسی که کتاب نمی خواند تنها یک زندگی را.
عناوین مرتبط: معرفی کتاب, زندگینامه افراد موفق جهان