تغییر رفتار


اگر احساس می کنید در برخورد های اجتماعی تان دچار مشکل می شوید، یا اصطلاح عامیانه تر آن " کم می آورید"، یا در برخی موارد آن طور که باید نمی توانید در مخاطب خود تاثیر بگذارید احتمالا در دانش زبان بدن و رفتار خود کمی دچار مشکل هستید. این مساله امری است کاملا طبیعی پس اصلا نگران نباشید چرا که با چند روش ساده می توانید به راحتی قوانین رشد و توسعه فردی را روی خود پیاده سازی کرده و به نتیجه مطلوب در تغییر رفتار یا Behavior change خود برسید.
ابتدا باید بدانیم تغییر رفتار چیست، چه اصولی دارد، چه تمرین هایی می توان برای آن در نظر گرفت و چگونه شیوه های اصلاح و تغییر رفتار را در روزمره خود جای داد تا لطمه ای به سایر کار های شما نزند.
تعریف تغییر رفتار در بسیاری مراجع بدین گونه می باشد: تغییر رفتار به مجموعه روش هایی که برای ایجاد تغییر در نگرش و رفتار شما نسبت به اطرافتان می باشد، نسبت داده می شود. اما منظور ما از این تغییر رفتار بیشتر در جهت اصلاح رفتار می باشد.

نکته اول در ایجاد این تغییرات، داشتن دانش کافی در حوزه زبان بدن است که کلید اصلی حل این ماجراست. این روز ها سایت ها و شبکه های اجتماعی بسیاری در مورد زبان بدن صحبت می کنند. اما پیشنهاد ما این است که ترجیحا منبع خود را یک کتاب درباره زبان بدن قرار دهید، اگر دسترسی به کتاب برایتان سخت است، به سایت ها و شبکه های اجتماعی رو بیاورید. اما شما زمانی می توانید از این دانش و تمرینات این زمینه استفاده کنید که نقاط ضعف رفتاری خود را به خوبی بشناسید. پس می توان گفت قدم اول در ایجاد تغییرات ذکر شده، شناسایی ایرادات رفتاری است. اگر برایتان پیش آمده که با داشتن یک رزومه عالی، مصاحبه حضوری یک شغل را رد شده اید، سعی کنید مکالمات و رفتاری که در مصاحبه داشته اید را به خاطر بیاورید. آیا مشکل از فن بیان شما بوده یا پوشش و یا رفتار؟ برخورد های شکست خورده دیگر خود را نیز بررسی کنید. مثل برخورد اول با کسی که با او قصد ازدواج داشتید اما موفقیت آمیز نبوده است. برخورد با دوستی که به دلیل تاخیر شما در محل قرار از شما شاکی است و هزاران برخورد روزمره دیگر که همه ما حتما آن را تجربه کرده ایم.
پس از شناخت ضعف های رفتاری، شناخت اصول تغییر رفتار قدم دوم ایجاد این تغییرات است. این اصول با توجه به اینکه شما در چه زمینه ای می خواهید بهبود رفتاری داشته باشید، روش تغییر رفتار متفاوت خواهد بود. به طور کلی پس از شناخت نقاط ضعف رفتاری خود باید دنبال برطرف کردن آن باشید اما به طوری که به سایر رفتار های شما (رفتار های سالم، درست و اصولی که در حال حاضر دارید) لطمه ای وارد نشود. بگذارید با یک مثال، واضح تر این موضوع را بررسی کنیم. همان مصاحبه حضوری را متصور شوید. فردی که رزومه قوی دارد باید اعتماد به نفس بالایی داشته باشد و به خود مطمئن باشد که این شغل برای اوست. پس دستپاچگی، لکنت زبانی ناشی از استرس و آشفتگی، مواردی هستند که تاثیر زیادی در قضاوت شخص مصاحبه کننده خواهند گذاشت. او مسلما فکرش به دو سمت کشیده خواهد شد. یا اینکه رزومه شما تمام حقیقت را نمی گوید، یا اینکه شما در موقعیت شغلی که قرار است در آن فعالیت کنید هم دچار همین دستپاچگی و آشفتگی خواهید شد. پس قبل از شرکت در این مصاحبه باید با خود تمریناتی را جهت بهبود رفتار انجام دهید. یکی از این تمرینات، تصور کردن مصاحبه با شخصی است که با او احساس راحتی دارید. مطالعه بخش های موثر زبان بدن در مصاحبات کاری نیز کمک به سزایی به شما خواهد کرد.
از دیگر مواردی که می توان به مراحل تغییر رفتار نسبت داد، تثبیت روش هایی است که برای بهبود خود پیاده سازی کردید. در واقع باید رفتاری که مدنظرتان می باشد را ملکه ذهنتان کنید تا بخشی از شخصیت شما شود. در این زمینه نیز تمرینات زیادی توصیه شده است اما یکی از ساده ترین راه های تثبیت این تغییر رفتاری، تکرار است. بله تکرار یک رفتار در کوتاه مدت می تواند آن را در ناخودآگاه شما ذخیره کند به طوری که گویی این رفتار از ابتدا در وجود شما جریان داشته است. این تکرار را می توانید در مقابل آینه، با تصور موقعیت های فرضی انجام دهید.
در مجموع می توان گفت رفتار و گفتار یک فرد در هر جمعی، مخاطبان را به این چالش وا می دارد که فرد مذکور چه شخصیتی دارد. درست است که امکان دارد رفتار پیش از کلام و گفتار به چشم آید، اما داشتن فن بیان خوب و استفاده درست از کلمات در یک بحث یا مصاحبه می تواند پیروزی شما را تضمین کند. پس در زمانی که به فکر بهبود رفتاری خود هستید، قدرت بیان خود را نیز ارتقا دهید تا موفقیت های بیشتر نصیبتان شود.