شخصیت سالم

همیشه گفتند عقل سالم در بدن سالم اما بد نیست بدانیم داشتن شخصیت سالم نیز امری است مهم و وابسته به این جمله معروف. اما منظور از شخصیت سالم یا Healthy personality چیست یا به بیان دیگر خصوصیات شخصیت سالم چیست و چگونه می توان آن را به درستی تعریف کرد؟

به طور کلی شخصیتی را می توان سالم تعریف کرد که در حالت نرمال قرار داشته باشد و بتواند در مواجه با موقعیت های مختلف و تجربه های متفاوت زندگی اش، رفتار های درست و واکنش های مناسب نشان دهد. برای مثال فردی که در مواقع لزوم عصبانی می شود سالم و دارای شخصیت سالم است. به طور ویژه تر می توان گفت پاسخ به سوال خصوصیات یک شخصیت سالم چیست در عدم وجود افراط و تفریط خلاصه می شود. اگر همان مثال عصبانیت را گسترش دهیم متوجه می شوید افراد به اصطلاح بیخیال، در بسیاری از موقعیت های حساس که باید کمی عصبانیت چاشنی رفتارشان شود را ندارند یا برخی افراد که به عنوان زود جوش از آن ها یاد می کنیم با کوچک ترین تلنگری عصبانی خواهند شد. اینجاست که نرمال بودن رفتار به چشم می آید و در واقع می توان تعریف متناسبی برای شخصیت سالم که همان داشتن واکنش مناسب است، دانست.
همانطور که تا اینجا مطالعه کردید با ویژگیهای یک شخصیت سالم تا حدودی آشنا شدیم و درک کردیم که چه تمایزی بین شخصیت سالم و ناسالم وجود دارد. از این رو می توانید در راستای تقویت ویژگی های اخلاقی خود قدم برداریم و به سالم تر شدن شخصیت و رفتار خود بپردازیم. برای این کار ابتدا باید به تهیه لیستی از خصوصیات رفتاری خود بپردازید و در پایان آن را با نتایج حاصل و مشخصات شخصیت و رفتار سالم مقایسه کنید. این مقایسه به شما می گوید در چه مواردی نقطه ضعف دارید که برای پوشاندن هر یک از این نقطه ضعف ها، ممکن است تکنیک های منحصر به فردی وجود داشته باشد. برای این که دید واضح تری نسبت به این موضوع داشته باشید، به بیان چند تکنیک مهم خواهیم پرداخت. این تکنیک ها شامل داشتن پایداری شخصیتی، رعایت چهارچوب های فردی و هدفمندی است. در واقع این سه، کلید های اصلی داشتن رفتار سالم است. اما پایداری شخصیتی به معنای وابسته بودن و پایبندی به خصوصیات اخلاقی بد یا کم ارزش نیست بلکه پایبندی به موارد مثبت است. چهارچوب های فردی هر کس نیز قوانین زندگی او را مشخص می کنند. پس رد نشدن از خط قرمز ها کمک بسزایی در سالم ماندن روان شما خواهد داشت. در نهایت هدفمندی است که شما را به فردی امیدوار برای تغییر تبدیل می کند. البته که این تغییرات در راستای بهبود شخصیتی، رشد و تقویت توانایی های شما است. می توان گفت این سه مورد، پکیج اولیه برای شروع رسیدن به سلامت شخصیتی است و همه آنچه که در ادامه نیاز دارید، تلاش، درک و شناخت درست از خود و خود باوری است.
در مجموع عوامل دیگری نیز بر این مهم تاثیرگذار خواهند بود که یکی از این عوامل، برخورداری از هوش هیجانی بالاست. عموما افرادی که دارای هوش هیجانی بیشتری نسبت به دیگران هستند، شخصیت آن ها سالم تر است که در مقاله ای جداگانه بطور مفصل به آن می پردازیم.

عناوین مرتبط: شخصیت چیست, مقالات رایگان رشد و توسعه فردی