باور چیست


باور چیست و چه اهمیتی دارد؟ راه های تقویت باور چیست؟ قانون باور چیست؟ این‌ها سوالاتی در مورد کلمه باور هستند که در این مقاله قصد داریم به آن‌ها پاسخ دهیم.
باور یا Belief یکی از قدرت های نهفته در وجود هر شخصی است که می ‌تواند تاثیرات بسیار مهمی را در زندگی شخصی، کاری و حرفه ای هر فردی به وجود آورد. در حقیقت باور همان چیزی است که ما در اثر تکرار و به مرور زمان آن را سرلوحه زندگی خود قرار داده و تصمیمات خود را بر اساس آن اتخاذ می‌کنیم. این باور ها به دلیل اینکه بارها و بارها تکرار می ‌شوند، در ذهن ماندگار شده و گاهی اوقات آنقدر بزرگ و قوی می ‌شوند که به اتفاقات زندگی ما نیز جهت می ‌دهند.
 ناپلئون هیل جمله زیبایی در مورد باور دارد: هر آن چیزی که انسان بتواند در ذهن خود تصور و باور کند، می‌تواند به آن دست پیدا کند.

این جمله به خوبی قدرت باور را نشان داده و می ‌توانیم تاثیر قدرت بسزای آن را در شکست یا موفقیت در زندگی دریابیم. در مورد این سوال که  باور چگونه شکل می‌ گیرد، می ‌توان به نقش خانواده، دوستان، مدرسه و ... اشاره کرد. بعضی اوقات باور های ما از خانواده و در دوران کودکی با ما همراه شده اند و به این دلیل که ریشه محکمی دارند، گاهی اوقات تغییر دادن آن ‌ها بسیار سخت می ‌شود. در روانشناسی باور را به چیزی اطلاق می‌ کنند که فرد به آن کاملا یقین دارد. این که آن موضوع درست است یا نه تفاوتی نمی ‌کند، در واقع صرف اینکه شخصی به منطقی و درست بودن موضوعی اعتقاد داشته باشد، آن موضوع به صورت باور برای آن فرد تجلی پیدا می ‌کند.
لازم به ذکر است که ما دو نوع باور داریم که در ادامه به معرفی هر کدام می ‌پردازیم.
1- باورهای سازنده
باورهای سازنده ما را تشویق می‌ کنند که به جلو حرکت کرده و روز به روز بهتر عمل کنیم. افراد در هنگام شروع یک کار دو نوع رویکرد دارند. بعضی ها ترس زیادی داشته و اشتیاق کم و به این صورت آن کار را شروع نمی ‌کنند یا به عبارتی ریسک نمی کنند. ولی در مقابل افرادی نیز وجود دارند که با وجود اینکه ترس دارند ولی اشتیاق سوزانشان برای رسیدن به موفقیت آن ‌ها را تشویق می‌ کند که کار را شروع کنند و با تلاش و سخت کوشی به موفقیت برسند. در واقع افرادی که در دسته دوم قرار می ‌گیرند، دارای باورهای سازنده و مثبت هستند.
2- باورهای غیر سازنده
باورهای غیر سازنده یا مخرب درست در مقابل باورهای سازنده قرار می‌ گیرند و در حقیقت فرصت پیشرفت را از ما می ‌گیرند. افراد دارای باورهای مخرب همان اشخاصی هستند که ترس زیاد و اشتیاق کم دارند و در هنگام شروع کار فقط به جنبه های منفی آن توجه کرده و مدام برای انجام ندادن آن کار بهانه تراشی می ‌کنند.
این باورهای منفی همینطور در ذهن ما به وجود نیامده اند و حتما این باورها از طریق خانواده، دوستان یا رسانه ها به ما منتقل شده است. البته این بدین معنی نیست که در هنگام شروع یک کار اصلا به اتفاقات منفی فکر نکنیم. ما باید یاد بگیریم که آن اتفاقات را پیش بینی کرده و راه حلی نیز برای آن ها در نظر بگیریم و در ادامه با تلاش و باوری مثبت به راه خود ادامه دهیم.
تا اینجا متوجه شدیم که باورهای سازنده چه اثرات مثبتی بر زندگی ما ایفا می ‌کند. در ادامه به معرفی راه های تقویت باور می‌پردازیم.
1- مدام قدرت باور را در ذهن خود مرور کنید
یکی از بهترین راه ها برای تقویت باور این است که مدام آن را به خود یادآوری کنید. اگر می ‌خواهید که در شغل خود بهترین شوید، باید مدام به خودتان یادآوری کنید که بهترین هستید و توانایی های زیادی دارید و همچنین شایسته رسیدن به بهترین ها درزندگی خود هسیتد.
2- موفقیت را در ذهن خود تجسم کنید
 تجسم کردن قدرت بسیار زیادی دارد و اگر این کار را از روی باور و اعتقاد انجام دهید، تاثیرات بسیار خوبی را در زندگی خود خواهید دید. زمانی را تصور کنید که شما در کار خود جزء بهترین ها در شهر خود هستید و اکثر افراد علاقه دارند که با شما همکاری داشته باشند. به طور یقین حس خوبی به شما دست می‌ دهد و اشتیاق شما نیز بالاتر رفته و همچنین توانایی بیشتری جهت مقابله با چالش ها پیدا خواهید کرد.
3- نوشتن باورهای خود
نوشتن عقاید و باورهای سازنده نیز یکی دیگر از روش های موثر جهت قوی تر شدن عقاید ماست. بهتر است یک دفترچه مخصوص برای این کار داشته باشید و تمامی باورهای مثبتی که در مورد خود دارید را در آن یادداشت کرده و هر روز چندین بار آن را با صدای بلند برای خود بخوانید.
تقویت باور مثبت یکی از مهم ترین عوامل شکست یا موفقیت در زندگی است. در این مقاله سعی کردیم که با تعریف باور و راه های تقویت آن یکی از اصل های مهم جهت رسیدن به خوشبختی و موفقیت را در زندگی بیان کنیم. همچنین تفاوت باور و اعتقاد را درک کرده و متوجه شدیم که هر باوری را که بسیار در ذهن خود تکرار کنیم، به مرور بزرگ و قوی تر شده و سپس به اعتقاد تبدیل خواهد شد.

عناوین مرتبط: معرفی کتاب های رشد و توسعه فردی