مدیریت استرس

 

استرس، لغتی آشنا برای همه ما در مراحل مختلف زندگی، از امتحانات مدرسه و دانشگاه گرفته تا مصاحبه شغلی، راه اندازی یک کسب و کار جدید و ازدواج. رایج ترین نشانه های استرس، تند شدن ضربان قلب، تعریق کف دست، سفت شدن عضلات و ... است. اما چرا استرس می گیریم؟ داشتن استرس در برهه های حساس زندگی امری است عادی که برای همه رخ می دهد اما برخی با مدیریت آن، خود را کنترل می کنند تا همچنان مسلط به کار خود ادامه دهند. حال بهتر است بدانیم مدیریت استرس چیست؟ تعریف مدیریت استرس یا stress management در حوزه روانشناسی، بیانگر مجموعه راه حل هایی است که ذهن شما در مواجه با استرس پیشنهاد می دهد. به طور کلی این راه حل ها به حفظ آرامش شما کمک می کند.

مهارت مدیریت استرس، از آن دسته ویژگی هایی است که هر کس مهارت آن را داشته باشد، در رسیدن به اهدافش از سختی راه کمتر خسته می شود. اما این مهارت ذاتی نیست و می توان با تکنیک های ساده آن را در خود به وجود آورد و تقویت کرد. تکنیک هایی که در این زمینه مطرح می شود، حفظ خونسردی، کشیدن نفس عمیق و ... است اما بهترین راه حل برای مدیریت استرس خیال پردازی است. بله خیال پردازی، یا به عبارتی تصور قرار گیری در موقعیت استرس زا، قبل از قرار گرفتن در آن. اینکه شما در ذهن خود شرایط احتمالی موقعیت استرسی خود را به تصویر بکشید در واقع مغزتان را گول زده اید که قبلا تجربه ای مشابه آن داشته و در نتیجه در موقعیت اصلی کمتر مضطرب می شوید.
مدیریت استرس در روانشناسی امری است که مدام در حال گسترش بوده و روش های آن هر روزه در حال به روز رسانی هستند. از جمله راه حل هایی که در این حوزه مطرح می شود، ورزش است. ورزش هایی مثل یوگا و مدیتیشن که کمک زیادی به افراد مضطرب می کند. اما نه هر گونه استرسی، استرس هایی که بی دلیل بوده و منشا آن مشخص نیست، عموما عادی نیستند پس وارد حوزه روانشناسی می شوند تا درمانی قطعی و مطمئن برای آن تجویز شود. پس می توان گفت مدیریت و کنترل استرس زمانی به این گونه ورزش ها می رسد که درجه استرس حاد باشد. (نه اینکه بگوییم صرفا کسانی که استرس های رام نشدنی دارند در این زمینه از ورزش فعالیت دارند، بلکه اگر ورزش برای درمان استرس تجویز شده باشد، به معنای وجود اضطرابی کنترل نشدنی است).
در مجموع باید خاطر نشان کرد که استرس امری است عادی و عدم وجود آن نشانگر عدم وجود مشکل در روان نیست. وجود استرس باعث تصمیم گیری محتاطانه می شود. از طرفی وجود استرس در مواقع بحرانی، باعث می شود شما تلاش بیشتری برای موفقیت در آن موقعیت داشته باشید. هر چند که در برخی موارد باعث از دست دادن تمرکز می شود اما وجود آن در مواقع حساس، همیشه هم بد نیست. به عبارتی خوبی های وجودش به بدی های آن غلبه می کند. پس اگر در حد معمول، استرس می گیرید از این امر نباید ناراحت باشید، بلکه خوشحال باشید که از سلامت روان برخوردارید.

عناوین مرتبط: مقالات رایگان مهارت های زندگی