خودشناسی

 

منظور از خودشناسی چیست؟ چرا خودشناسی لازم است؟ و ... این ها سوالاتی هستند که قرن هاست ذهن بشر را به خود مشغول کرده است. فیلسوف های معروف و بزرگان زیادی در طول تاریخ برای پاسخ به پرسش ( من کی هستم؟) ساعت ها و روز های زیادی را مشغول تفکر بوده اند و ما در این مقاله خودشناسی سعی می کنیم به این سوالات پاسخ دهیم. آیا به راستی فکر کردن در این مورد ارزش زمان گذاشتن را دارد؟ ممکن است کسی بپرسد من که دارم زندگی ام را می گذرانم، این که بخواهم خودم را بشناسم برایم فایده ای ندارد.
برای اینکه اهمیت خودشناسی را بهتر درک کنیم دو جمله از بزرگان را مطرح می کنیم که به اهمیت خودشناسی بهتر پی ببریم.
جبران خلیل جبران: هرگز احساس ضعف و ناتوانی نکردم جز در مقابل کسی که از من پرسیده است، تو کیستی؟
لائوتسه: هر کس که دیگران را بشناسد عاقل و هر که خود را بشناسد عارف است. از این قبیل جملات بسیار زیاد است که به همین دو مورد اکتفا می کنیم.
به راستی معنای خودشناسی چیست؟ تقریبا تمامی انسان ها فکر می کنند که خودشان را می شناسند و درک کاملی از وجود خود دارند. اما زمانی که از آن ها در مورد هدف اصلی و توانایی های وجودیشان بپرسید نمی توانند پاسخی دهند.
می توان اینطور بیان کرد که خودشناسی Self Knowledge یعنی شناخت توانایی ها، ضعف ها، علایق، استعداد ها و ... که در نهایت منجر به کشف رسالت و هدف زندگی می شود و در جهت آن باید تلاش کنیم.
در واقع هدف از خودشناسی این است که ما از بین هزاران هزار راه برای رسیدن به سعادت و خوشبختی و کمال، مناسب ترین راه را برگزینیم. در واقع منظور از خودشناسی این است که ما انسان ها مانند ربات نیستیم که به یک شکل و با یک طراحی خلق شده باشیم، هر انسان با انسانی دیگر تفاوت های بسیار دارد حتی دو قلوها! ممکن است یک دوقلو از نظر ویژگی های ظاهری شباهت زیادی به یکدیگر داشته باشند، اما دارای علایق و رویکرد های متفاوتی در برخورد با مسائل زندگی باشند. در علم روانشناسی مبحث خودآگاهی از اهمیت ویژه و قابل توجهی برخوردار است و جالب است بدانید یکی از مهارت های اساسی مورد نیاز انسان ها در کنار مهارت های ارتباطی و تصمیم گیری و ... خودآگاهی است. انسان های زیادی را دیده ایم که با توجه به اینکه پیشرفت های زیادی را در زندگی داشته اند اما باز هم از زندگی خود راضی نیستند. همه ما یک گمشده داریم و آن گمشده همان راه کشف رسالت ماست. در واقع خیلی از ما نمی دانیم که هر کدام از ما یک ماموریت منحصر به فرد داریم که باید در زندگی آن را انجام دهیم. با توجه به مطالب بیان شده امیدواریم منظور از خودشناسی و اهمیت آن را درک کرده باشید.
در این مقاله خودشناسی بهتر است راهکار هایی جهت اینکه خودمان را بشناسیم نیز مطرح گردد:
1) شناخت ارزش ها، آرزوها و علایق فردی
2) شناخت مهارت ها و استعدادها
3) شناخت خصوصیات منحصر به فرد خود
4) مطالعه کتاب هایی در زمینه خودشناسی: کتاب در زمینه خودشناسی زیاد است، اما شاید یکی از بهترین کتاب خودشناسی می تواند کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید اثر جفری ای – یانگ باشد.
5) انجام تست خودشناسی: می توانید تست های خودشناسی mbti و هالند را امتحان کنید

عناوین مرتبط: شخصیت چیست

معرفی کتاب: کتاب نیمه تاریک وجود, کتاب نمی توانی روزم را خراب کنی