اصول مذاکره

 

اصول مذاکره یا principles of negotiation یکی از موضوعاتی است که دانستن آن برای هر فردی لازم است. پیش از اینکه به بیان بررسی اصول و قوانین مذاکره بپردازیم، باید بدانیم که مذاکره چیست؟

اگر بخواهیم پاسخی ساده به این سوال بدهیم، می توانیم مذاکره را به این صورت تعریف نماییم:
مذاکره عبارت است از یک گفتگو که ماحصل این گفتگو رسیدن به یک نتیجه مشخص، حل یک مشکل اختلاف و یا رسیدن به یک رابطه برد برد است.
اهمیت اصول و فنون مذاکره بر هیچکس پوشیده نیست. شاید بتوان مذاکره را یک هنر نامید و کسی که این هنر را به خوبی بلد باشد، در زندگی موفق تر است. اهمیت یادگیری این هنر آنجا مشخص می شود که می توان گفت یکی از مهارت هایی است که لازمه مدیریت است و شخص مدیر باید بلد باشد چگونه مذاکره کند. اما نمی توان مذاکره را محدود به مدیریت کرد، همه ما در خیلی از مواقع در حال مذاکره هستیم. زمانی که در یک مغازه کفش فروشی خریدار در حال چانه زنی با فروشنده است که در مورد قیمت کفش به یک نتیجه برسند، در حال مذاکره هستند. زمانی که بین خواهر و برادر در خانه مشکلی به وجود می آید و پدر خانواده واسطه می شود، اینجا نیز مذاکره انجام می شود. می توان همینطور این موضوع را در ابعاد بزرگتر بررسی کرد و به مذاکره بین دو کشور نیز بسط داد. پس متوجه می شویم که دانستن و یادگیری اصول و فنون مذاکره چقدر مهم است. مذاکره را می توان در همه جا بکار برد: در مصاحبه استخدامی، داشتن یک زندگی مشترک خوب، داشتن روابط خوب با فرزندان یا همکاران و ... نمونه هایی است که بسیار به مذاکره نیاز داریم.
در مذاکره چه اتفاقی رخ می دهد؟ رابطه برد- برد یا برد- باخت؟ چگونه می توانم مذاکره را به نفع خود به پایان برسانم و به این ترتیب بیشترین سود را ازآن خود کنم؟
پاسخ های تمامی این سوالات در بکارگیری تکنیک های مذاکره و اجرای صحیح آن هاست.
همانطور که اشاره شد مذاکره یک هنر است و کسی می تواند در مذاکره به خوبی عمل کند که این هنر را بلد باشد و برای یادگیری این هنر باید اصول اساسی مذاکره را یاد گرفت. با یادگیری این اصول ما قادر خواهیم بود که در طول مذاکره آمادگی این را داشته باشیم که جلسه را مطابق میل خود جلو برده و اجازه ندهیم که طرف مقابل از نقطه ضعف های ما استفاده کرده و نتیجه را به نفع خود به پایان برساند. برای یادگیری این اصول می توان از pdf مقاله اصول و فنون مذاکره و یا کتاب و کلاس هایی در این حوزه برگزار می شود، استفاده کرد. ولی برای نمونه می توان به چند مورد اشاره کرد:
- در جریان مذاکره سعی کنید که اولین نفر نباشید که اولین پیشنهاد را مطرح می کنید.
- خود را مشتاق نشان ندهید! دلیل این موضوع این است که اگر ما در یک مذاکره اشتیاق خود را واضح و علنی نشان دهیم، طرف مقابل ما این احساس را می کند که ما برای این مذاکره بسیار علاقمند هستیم و در واقع محتاج به او هستیم و در این صورت نتایج منفی رقم می خورد.
- از تکنیک کالباسی استفاده کنید. چرا به این تکنیک کالباسی می گویند؟ خوردن کالباس به چه صورت لذت بخش است، یک تکه کالباس بزرگ را گاز زدن یا آن تکه را به ورقه های کوچک تقسیم کردن؟
مسلما حالت دوم برای ما لذت بخش تر است. یعنی اینکه اگر شما یک ایده کسب و کار دارید و این ایده شما مبلغ یک میلیارد تومان آب می خورد، نباید این مبلغ را یکباره به مدیر خود بگویید، چون در این صورت ممکن است از اجرای این ایده پشیمان شود. می توانید به او بگویید که دویست میلیون تومان برای ماشین آلات، صد میلیون تومان برای نیروی کارگر و ... در اینصورت مغز مدیر شما راحت تر با این موضوع کنار خواهد آمد.
تحقیق در مورد اصول و فنون مذاکره مشخص کرده است که مذاکره برای هر فردی در جامعه لازم است. انسان ها به دلیل داشتن عقل و شعور باید با مذاکره از نوع کلامی آشنا باشند و از آن برای ساختن یک زندگی خوب کنار دیگران استفاده کنند. در این راستا بهتر است مقالات اصول و فنون مذاکره را بررسی کنید.

عناوین مرتبط: مقالات رایگان اصول و فنون مذاکره